Saturday, August 24, 2013

Η Σπάρτη θα ζήσει και πάλι σεισμό 7 ρίχτερ.!!!




Ο Καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου* προσδιορίζει με επιστημονικές μεθόδους τόπο, μέγεθος, ένταση και χρόνο του σεισμού που θα δώσει, απαπόφευκτα, το ρήγμα της Σπάρτης.

Ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΜΙΤ Δημήτρης Παπανικολάου αναλύει επιστημονικά δεδομένα και προσδιορίζει τόπο, μέγεθος και χρόνο για έναν σεισμό που έχει ήδη αργήσει να εκδηλωθεί από το ενεργό σεισμικό ρήγμα της Σπάρτης

Μετα από απαίτηση πολλών αναγνωστών του notospress.gr και συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης αναζητήσαμε τον Καθηγητή

Γεωλογίας κ Δημήτριο Παπανικολάου ο οποίος εξέφρασε με βεβαιότητα το επιστημονικό του συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο επίκειται μεγάλος σεισμός στη Λακωνία με επίκεντρο στο ρήγμα της Σπάρτης.

Σε μία δίωρη συζήτηση, στην οικία του, λίγο έξω από την Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε στοιχεία, μελέτες, διαγράμματα, εργασίες και φωτογραφίες από την πολυετή εργασία του Καθηγητή, του υιού του και των φοιτητών του για το επονομαζόμενο «Ρήγμα της Σπάρτης».
Σεισμός δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει ενεργό σεισμογενές ρήγμα. Δύο είναι τα ρήγματα που μας απασχόλησαν και τα δύο έχουν αναφορά στην Σπάρτη.(Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο, το ρήγμα του Πάρνωνα). Το πρώτο και κύριο ρήγμα, μήκους 40 χιλιομέτρων ξεκινά από το χωριό Ποταμιά Φάριδος, περνά από τη Σπάρτη και φθάνει έως τους Βορείους Δήμους περνώντας και στην Αρκαδία ενώ το δεύτερο, μικρό μόλις 400 μέτρων περνά δίπλα από τον Ευρώτα και τη Σπάρτη, μάλλον ακίνδυνο και σχεδόν κάθετο στο μεγάλο ρήγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από επιστημονικές εργασίες κι έρευνες του καθηγητή Παπανικολάου και των συνεργατών του, η περιοχή της Σπάρτης και το ανάγλυφο προς τον Ταϋγετο έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από σεισμούς που σημειώθηκαν στο παρελθόν από το ενεργό ρήγμα. Χιλιάδες χρόνια πίσω, η περιοχή άλλαζε μορφή κάθε φορά που ένας ισχυρός σεισμός απελευθέρωνε τεράστιες δυνάμεις που πρέπει να ήταν μοιραίες για κάθε ζωντανό κι ευάλωτο οργανισμό. Τελευταίος σεισμός από το ρήγμα της Σπάρτης σημειώθηκε το 464 π.χ. τότε που οι ιστορικοί αναφέρουν την ισοπέδωση της Αρχαίας Σπάρτης και την εξέγερση των Ειλώτων.
Από τότε η επιστήμη αναζητά και διερευνά επόμενο σεισμό και σήμερα καταλήγει στο συμπέρασμα, με την σ’υγχρονη μέθοδο χρονολόγησης, ότι αυτός ο σεισμός δεν σημειώθηκε ακόμα (και τουλάχιστον δεν σημειώθηκε στην ώρα του). Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο χρονολόγησης αλλά και τη  γεωλογική και ιστορική αξιολόγηση των στοιχείων  το ρήγμα της Σπάρτης δίνει σεισμό κάθε 1500 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει «καθυστερήσει στο ραντεβού του ο Εγκέλαδος» και δεν αποκλείεται επί των ημερών μας και μέσα στα επόμενα 100 χρόνια (διάστημα πολύ μικρό αναλογικά με την ιστορία του ρήγματος που είναι 1.000.000 ετών) να κάνει την «επίσκεψή» του. Μια επίσκεψη «αναπόφευκτη» και ίσως «μοιραία» αφού πρόκειται για σεισμό που θα έχει ως επίκεντρο το ρήγμα της Σπάρτης. Θα είναι μεγέθους 7 βαθμών τουλάχιστον της κλίμακας Ρίχτερ κι έντασης που μπορεί να ξεπεράσει στη σχετική κλίματα τους 9 ή και τους 10  βαθμούς κατά περιοχές ανάλογα και με τα εδάφη.

Ο κ Παπανικολάου διδάσκει την περίπτωση του ρήγματος της Σπάρτης στους φοιτητές του και μάλιστα υπάρχει και σχετική διδακτορική εργασία που την περιλαμβάνει. ( δείτε το ρήγμα με κόκκινη γραμμή στη φωτογραφία)

Πολύ συχνά, ομάδα φοιτητών με τον κ Παπανικολάου, επισκέπτεται τη Σπάρτη και το ρήγμα της το οποίο χρόνια παρακολουθούν και καταγράφουν ως ένα ενεργό ρήγμα μεγάλου μήκους και άκρως επικίνδυνο. Θα βρίσκονται μάλιστα στη Σπάρτη τέλος Νοεμβρίου.

Ο κ. καθηγητής τονίζει ότι η επιστήμη ποτέ δεν μπορεί να δώσει ακριβή χρόνο εκδήλωσης ενός σεισμού. Αυτό αποκλείεται όσο και αν το θέλουν πολίτες κι επιστήμονες, Εκτιμώντας όμως τα δεδομένα που υπάρχουν και καταγράφονται χρόνια, τόσο σε εργασίες όσο και στο ανάγλυφο τη γης,  προσεγγίζει με μεγάλη ακρίβεια τον τόπο και το μέγεθος. Τον χρόνο τον προσεγγίζει με βάση την δραστηριότητα και την συχνότητα σεισμικών γεγονότων που έχει εμφανίσει το ρήγμα στο παρελθόν.
Όταν δηλαδή το ρήγμα της Σπάρτης δίνει, έναν σεισμό κάθε 1500 χρόνια κι έχει να σημειωθεί σεισμός από το 464 π.χ., αυτό σημαίνει, επιστημονικά, ότι έπρεπε ήδη να έχει σημειωθεί ένας σεισμός, αφού το ρήγμα της Σπάρτης είναι αποδεδειγμένα ενεργό ρήγμα που θα δώσει όπωσδήποτε σεισμό. Ακόμα όμως και αν υπάρξει η παραδοχή ότι ο «εγκέλαδος έχει καθυστερήσει» τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι αν δεν σημειωθεί σεισμός επι των ημερών μας αυτό θα γίνει επι των ημερών των παιδιών, των εγγονών και σίγουρα των δισέγγονών μας. Ο αναμενόμενος σεισμός έπρεπε να έχει συμβεί την εποχή των Παλαιολόγων του Μυστρά.

Οι απόψεις και οι θέσεις του κ Παπανικολάου αναπτύχθηκαν πρόσφατα σε Συνέδριο που έγινε στην Κόρινθο ενώ αναμένεται να γίνουν γνωστές στο κοινό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του notospress.gr στη Σπάρτη με ομιλητή τον κ. Καθηγητή και σημαντικούς συνεργάτες του από τη νέα γενιά.

Το σοβαρό αυτό θέμα έχει δύο σκέλη. Το επιστημονικό, που παρουσιάζει ο κ Παπανικολάου συνοπτικά στην συνέντευξή του, (δείτε το βίντεο) και το διαχειριστικό μέρος. Ο πολίτης την ώρα του σεισμού δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. Πριν από το σεισμό όμως έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί, να προβλέψει, να προστατευθεί και τελικά να συμβιβαστεί  με το ενδεχόμενο ενός σεισμού στον τόπο του. Το στοιχειώδες που μπορεί να κάνει ένας απλός πολίτης είναι να έχει ασφαλές σπίτι και χώρο εργασίας. Στον επιστημονικό σκέλος, ακόμα και δημοσιογραφικά, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να παρέμβουμε. Στο διαχειριστικό που αφορά την στάση της Πολιτείας, του κράτους, των αρμοδίων και των πολιτών θα αναφερθούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το notospress.gr παρουσιάζει σήμερα, αποκλειστικά μέρος από την σημαντική συνέντευξη του καθηγητή Παπανικολάου και προσεχώς θα αναφερθεί σε επιμέρους πτυχές του σοβαρού αυτό θέματος. Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν απομαγνητοφωνημένη όλη την συνέντευξη του κ Παπανικολάου διάρκειας μίας ώρας

*Ο Δημήτριος Παπανικολάου είναι (μεταξύ άλλων)  καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Διευθυντής του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών», καθηγητής στο  ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, και πρόεδρος ου Οργανισμού Αντισεισμικού  Σχεδιασμού και Προστασίας. Ήταν ένας εκ των βασικών επιστημονικών συντελεστών διαχείρισης του σεισμού της Καλαμάτας και της Κοζάνης.

ΠΗΓΗ
http://www.notospress.gr/article.php?id=3583


“Ο καταστροφικός σεισμός του 464 π.Χ. στη Σπάρτη έχει καθυστερήσει στο... ραντεβού του και συνεπώς  μπορεί να έχουμε νέο σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ από σήμερα μέχρι και τα επόμενα 100 χρόνια”. Η δήλωση ανήκει στον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για τους σεισμούς του 1986. Η συγκεκριμένη επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη του κ. Παπανικολάου προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους. “Γνωρίζουμε με ακρίβεια το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού, αλλά όχι και το χρόνο” επεσήμανε ο κ. Παπανικολάου διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση προκύπτει από πολύχρονη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας και των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λακωνικής πρωτεύουσας.
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/10855-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B5-7-%CF%81%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-100-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1

ΠΗΓΗ
Εφημερίδα Ελευθερία


Ένα ακόμα Αποκλειστικό θέμα του report24.gr για την Λακωνία Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον δολοφονικό σεισμό της Καλαμάτας το 1986 πέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν και σειρά ομιλιών στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παπανικολάου στην ομιλία του έδωσε ένα στοιχείο που άφησε εμβρόντητους τους παρευρισκομένους αλλά και σύσσωμη την Λακωνική κοινωνία.

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων ανέφερε πως «O καταστροφικός σεισμός του 464 π.Χ. στη Σπάρτη έχει καθυστερήσει στο ραντεβού του και συνεπώς μπορεί να έχουμε νέο σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ από σήμερα μέχρι και τα επόμενα 100 χρόνια“. Συνεχίζοντας ο κ. Παπανικολάου σημείωσε «Γνωρίζουμε με ακρίβεια το επίκεντρο και το μέγεθος του σεισμού, αλλά όχι και το χρόνο» διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση προκύπτει από πολύχρονη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας και των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λακωνικής πρωτεύουσας. Επίσης ο κ. Παπανικολάου τόνισε «Αν κάποια στιγμή ταρακουνηθεί έντονα η Καλαμάτα να ξέρετε πως θα είναι από τους γείτονές σας»

Τονίστηκε δε πως εδώ και αρκετό καιρό έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι φορείς ώστε να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα. (Το report24.gr ξεκινάει έρευνα για το τι κινήσεις έχουν σχεδιάσει οι αρμόδιοι φορείς της Λακωνίας για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ενός τέτοιου φαινομένου) Μετά και την μεγάλη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Νότια Πελοπόννησο πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν.

Από την μία μεριά οι επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις στην πράξη σωστές και από την άλλη η αγωνία του κόσμου στο τι θα γινότανε αν χτύπαγε ένας σεισμός 7 ρίχτερ την Σπάρτη όπως το 464 π.χ Μήπως το θέμα είναι πιο σοβαρό από οτι αρχικά φαίνεται; Στο θέμα έκανε εκτενή αναφορά και η Ελευθερία Καλαμάτας με πρωτοσέλιδο «Καθυστερημένο ραντεβού με 7 ρίχτερ στη Σπάρτη»

ΠΗΓΗ
http://www.report24.gr/diapistwsi-sok-i-sparti-tha-zisi-ke-pali-sismo-7-rixter.htm

No comments:

Post a Comment